Mit kell tudni a Maine Coon cicákról?

Kis ismeretterjesztő írás a kedvenc macskafajtámról, a Maine Coonról, nem kis elfogultsággal. A Maine Coon már régóta a kedvenc macskafajtám személy szerint, ezt nem is tervezem titkolni. Nézzük is meg tehát, honnan származik ez az állat, pontosabban a fajta, milyen külső jegyei vannak, hogy könnyű legyen felismerni, és persze nem árt tudni néhány fontos tényezőt a lelki világáról sem, hiszen sokan azért olvashatják ezt a bejegyzést, hogy többet megtudjanak erről a fajtáról még az örökbe fogadás előtt.

A Maine Coon származása

A legtöbb macskának a nevében is benne van a származása. Nincs ez másképp a Maine Coon esetében sem, amely az amerikai Maine államból származik. A származásokról sok mese és anekdota szól, ennek a fajtának is van mesebeli története is. Persze nem valós lehetőség, hogy a mosómedve keresztezése lenne ez a macskafajta, azonban határozottan kedves kis mese, amit a gyerekek szívesen hallgathatnak. A valóság sem kevésbé eseménydús, habár ez is csak egy erősebb feltételezés, miszerint ezeket a macskákat eredetileg egérfogóként tartották hajókon, és így kerültek Amerika területére.

Maine Coon1_1

Amit a Maine Coon személyiségéről tudni érdemes

Talán a legfontosabb egy macska örökbe fogadása előtt, hogy ismerjük meg személyiségét, a jellemét. A kedves macskák minden háztartást fel tudnak dobni, még azok számára is igazi társak, akik egyedül élnek. Elűzik a magányt, és közben remek társaságot jelentenek, melettük senki nem fog unatkozni. Általában a kutyákat tudjuk megtanítani bizonyos trükkökre, ritka, hogy egy macska képes ilyen bonyolult dolgokat elsajátítani, a Maine Coonnak azonban a kisebb trükkök megtanítása nem okozhat túl nagy gondot. Nagyon okos tehát, könnyebb vele együtt élni, hogyha egyszerűen megtanulja a szabályait a közös életnek, ez ugyanis sok házimacskának kisebb-nagyobb gondot okoz.

A hangosabb macskákhoz tartozik, szeret kommunikálni. Ne úgy gondoljunk erre a „hangosságra”, mint a kutyák esetében, a szomszédot nem fogja zavarni a nyávogása. Általában keveset szólalnak meg a macskák, és akkor sem zavaróan hangosan, kivéve verekedés közben. Érdekes kérdés ez az állatok esetében egyébként, vékony a választóvonal a kommunikáció terén. A kutyák nyilvánvalóan társalognak, azonban a tartásuk eléggé kérdéses, hogyha csendre van szükség. Még vidéken is megőrülhetnek tőlük a szomszédok éjszaka. A macskák visszafogottabb lények, ha akarnak valamit, azt az ember tudtára adják, egyébként inkább hallgatnak. A szeretetüket dorombolással és dörgölőzéssel fejezik ki, így ők egy remek köztes megoldást jelentenek. A másik végletet pedig a legtöbb hüllő jelenti, amik normális körülmények között egyáltalán nem adnak ki hangot, az emberrel kevésbé kommunikálnak aktívan. Tulajdonképpen velük a tapintás jelentheti a kapcsot, ha sokszor vesszük őket kézbe, azonban aktív figyelmet nem fordítanak a társalgásra.

A Maine Coon külseje

A Maine Coon igen különleges macska, az első bemutatós macskaként van számon tartva. Nemes, karizmatikus megjelenése van, a szőre hosszú, még a fülei csúcsán is szőrcsomó található. A súlya általában nagyobb a házimacskáénál, akár 8 kg is lehet egy jól megtermett hím példány, a lakásban tartása akár ettől a tényezőtől is függhet. Hosszúságban sem marad alul ugyanis, akár 1,2 méter is lehet, ami nem megszokott látvány az utcán sétálva. Szőrük nem csak hosszú, de rendkívül sűrű is, így még nagyobbnak tűnhetnek, a nagyságuk egyes esetekben a kutyákat is veri, azonban ilyen esetekben is egy kedves kis cicánk van. Farka miatt még nagyobbnak tűnhet, az ugyanis körülbelül megduplázza a test nagyságát. A lábai izmosak és arányosak a testéhez képest, azonban különlegessége, hogy a lábfején szőrpamacsok alakulnak ki. Nem véletlen tehát összességében, hogy a bemutatós macskák mintapéldányáról van itt szó.

Maine Coon1_3

Mielőtt még örökbe fogadnád a Maine Coon macskát…

A tartásáról sokat nem szeretnék szólni, mivel ezzel számos cikk foglalkozik az interneten, ahol profi módon le van írva, hogyan lehet egy macskát tökéletesen nevelni, ápolni, hogy minden szükséges dolog meglegyen az életében. Ami azonban a Maine Coonokra kifejezetten igaz, hogy szeretik a vizet és szívesen vannak benne. Érdekes ez, hiszen a legtöbb macska nem hogy nem szereti a vizet, de egyenesen retteg tőle.

Hogyha gondosan akarjuk nevelni ezt a különleges háziállatot, akkor gondoskodnunk kell a méreteihez megfelelő berendezésre. Egy kis kaparófán, aprócska alomtálcával vagy a boltokban kapható kisebb fekvőhelyeken nem tudja magát kiélni az állat, gondoskodnunk kell arról, hogy komfortosan tudja magát érezni a nagyobb mérete és súlya ellenére is.

Persze a barátságos természete ellenére sem érdemes arról megfeledkezni, hogy mégis csak egy introvertált lényről van szó, kell számára a lakáson belül egy hely, ahol egyedül lehet, kicsit feltöltődhet anélkül, hogy bárki megzavarná őt ebben a tevékenységében. És persze ne felejtsük el azt sem, hogy viszonylag nagy mozgásigénnyel rendelkezik, akár pórázon is kiviheti az ember sétálni.