Ha eltévedt a koronavírus tesztek információiban

Habár csak másfél éve terjedt el a COVID-19 betegség, máris többfajta koronavírus teszt közül válogathat az ember. Ez természetesen nem csak akkor fontos, hogyha valaki betegnek érzi magát, de számos munkalehetőségnél előfeltétel a teszt elvégeztetése, folyamatos, akár néhány naponta végzett vizsgálat is. Mindemellett a külföldi utazások során is fontos szerepe van a negatív teszt meglétének, ami persze függ az egyes országok szabályrendszerétől, ami szinte naponta változhat, így akár egy-két nappal indulás előtt is szükségünk lehet erre a teszteredményre. Ekkor jó, ha van egy biztos hely, ahol a vizsgálat gyorsan megtörténik, és eredményt is tudnak nekünk adni viszonylag rövid idő alatt. Ehhez pedig az egyes koronavírus tesztek jellemzőit, vizsgálati módjait is érdemes ismerni, illetve azok eredményének biztosságáról sem árt, ha tud az ember. Nézzük is meg tehát ezeket.

koronavírus teszt-pic3

A különböző koronavírus tesztek:

A különböző tesztek más és más hatásfokkal rendelkeznek, és eltérő időtartam alatt adnak megfelelő eredményt. Emellett mást is mérnek, ezért mindenképpen tisztában kell lennie az embernek, hogy milyen cél érdekében melyik teszt lesz a leginkább megfelelő választás. Most a két legelterjedtebb tesztelési módszert fogom egy kicsit részletesebben bemutatni, de a bővebb tudást igénylők számára is szeretnék segítséget nyújtani ezután.

                Az antitest koronavírus teszt

Az antitest tesztek bármelyik patikában kaphatóak, néhány ezer forintért otthon, kényelemesen nagyjából negyedóra alatt könnyedén elvégezhetjük magunkon ezt a vizsgálatot. A doboz nem csak a legszükségesebb eszközöket tartalmazza, hanem mindent a fertőtlenítő kendőtől kezdve a sebtapaszig mindent megtalálhatunk benne. A vizsgálat az ujjbegybe történő tűszúrással történik, tehát egy vérvizsgálatról van szó, azonban nagyrészt fájdalommentes. Eredményt körülbelül 10 perc elteltével kaphatunk. A pozitív eredmény azonban közel sem jelenti azt, hogy jelenleg koronavírusos az ember, éppen ellenkezőleg. Az antitestek az ember szervezetében a tünetek megjelenése után általában a 14. napon történik, és hónapokon át kimutatható. Így tehát a tesztnél abban lehetünk biztosak, hogy valamikor már átestünk a betegségen, csak nem vettük észre azt. Erre sokan lehetnek kíváncsiak, hiszen sokan tartanak a betegség okozta kellemetlenségektől, így azonban biztos választ kaphatnak arra, hogy ők már voltak-e fertőzöttek. Ennek ellenére érdemes lehet elmenni a háziorvoshoz, hiszen mint tudjuk, a betegség tünetmentes lefolyása is képes komoly szövődményeket okozni, amiket addig talán észre sem vesz az ember, ameddig igen rossz állapotba nem kerül. A koronavírus tesztek közül ez tehát inkább arra fókuszál, hogy a korábbi betegeket felkutassa, azonban a negatív eredmény sem jelenti feltétlenül azt, hogy jelenleg nem fertőzött valaki.

                A PCR koronavírus teszt

Ma a legmegbízhatóbb koronavírus teszt, ami létezik. A betegség tünetei esetén is ez a vizsgálati módszer. Előtte általában lefuttatnak egy gyorstesztet is, annak azonban csupán 60%-os a pontossága, ami nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően szűrje a betegséget. A PCR teszt azonban magas pontossággal rendelkező vizsgálati forma, aminek a segítségével a jelenlegi koronavírusos megbetegedést lehet kiszűrni. A legtöbb külföldi utazás során és munkahelyi felvételnél ezt a tesztet végzik el. Külföldi iskolákban, munkahelyeken akár hetente két-három alkalommal is arra elvégzik ezt a koronavírus tesztet, hogy még biztonságosabbá tegyék a környezetet. A mintavétel az orr-garat váladékból történik, amely többnyire fájdalommentes vagy apró kellemetlenséggel jár. Hátrányaként foghatjuk fel azonban, hogy a mintavételt csak szakképzett személy végezheti, így az otthoni tesztelés sajnos nem elérhető jelen pillanatban. A nem megfelelően levett minta emellett hamis eredményt adhat, ami szintén veszélyes a többi emberre nézve, és az esetleges szövődmények miatt a beteg személyre is. A PCR koronavírus teszt néhány napon belül ad pontos eredményt, ezért ha valamilyen irat elvégeztetése szempontjából van szüksége rá az embernek, akkor érdemes számolni ezzel a köztes idővel is, illetve az időpontok bizonytalansága miatt minél előbb egyeztessünk vizsgálati dátumot is. A PCR teszt tehát mindössze egy látogatást vesz igénybe személyesen, a teszteredményről pedig értesíteni fogják az embert. Fontos tudnivaló tehát, hogyha nem észlelünk magunkon tüneteket, akkor a koronavírus tesztelés nem államilag finanszírozott vizsgálat. Sok munkahelyen és külföldi utazás során mégis kérhetik ezeket a negatív leleteket, ezért érdemes olyan klinikát választani, ami jutányos áron és gördülékenyen végzi el a vizsgálatokat.

A két legelterjedtebb tesztelési módszer tehát ez. Ez korántsem jelenti azt, hogy csupán ennyi létezne. Aki többet szeretne megtudni a különböző módszerekről, az teljes leírást kaphat részletesen az alábbi linkre kattintva: https://www.synlab.hu/sport

koronavírus teszt-pic2

Van értelme a koronavírus teszteknek?

Természetesen van. Sokan csak akkor kerülnének a mintavétel közelébe, hogyha a betegség tüneteit észlelnék magukon, azonban számos oka lehet annak, hogy valaki mégis elvégeztetné a vizsgálatokat. Egy biztos eredmény, akár a jelenlegi fertőzéssel kapcsolatban, akár a korábbi tünetmentes betegség lefolyásáról, mindig jól jöhet az ember számára, már csak akkor is, hogyha csak a saját lelki békéje miatt szeretné elvégeztetni a vizsgálatot.