Miért fontos a napszemüveg viselése gyerekeknek is?

A napos órák száma a tetőponton van, s a nyár is az ajtónkon kopogtat. Ezzel együtt a szabadban töltött idő is növekszik, ami egyben azt is jelenti, hogy szervezetünk nagyobb mértékben van kitéve a káros sugaraknak, mint a téli időszakban – amikor egyébként is gyengébbnek érezzük a Napot. Mit tehetünk testünk védelme érdekében? Természetesen nem arról van szó, hogy lekell mondanunk a friss levegőn töltött órákról. A bőrünket megfelelő naptejjel, szemünket pedig minőségi szűrővel rendelkező napszemüveg segítségével óvhatjuk meg. A napsugarakat szűrő szemüveg kortól függetlenül mindenkinek ajánlott, a kisgyermekeknek is.

Tudtátok, hogy az emberi szemmel is érzékelhető fény spektruma a sugárzások 400-800 nm hullámhosszú tartományába esik? És azt, hogy a Földet körülvevő légkör, és a Földet védő ózon-réteg kiszűri a 280 nm hullámhossz alatti sugarakat? Ezeket nevezzünk UV-C sugárzásnak. Az UV-A ÉS UV-B azonban minden gond nélkül eléri a földfelszínt, s minket is. Az UV-B a felszínre jutó napfény közel 0,5%-t teszi ki és számtalan akut és krónikus elváltozásért felelős. Ezeknek a sugaraknak az intenzitása sok mindentől függ. Ilyen a napsugár beesési szöge (amelyet az évszakok és napszakok határoznak meg), a földrajzi szélességtől, a földfelszín feletti magasságtól, s a környezetünktől is (mennyire veri vissza a fényt?).

napszemuveg-pic3

Télen napszemüveg?

Napszemüvegre nem csak az utcán és a strandon lehet szükségünk. Hogy miért? Azért, mert a tengerszint feletti magasság növekedése 300 méterenként 4%-kal növeli az UV-B sugárzás intenzitását. Hidegben sem dőlhetünk hátra, ugyanis a hó 80%-ban veri vissza az UV-sugárzást. Ehhez képest a vízfelszín a maga 10-30%-os és a beton 15-20-os hatásával elbújhat.

Tehát nap elleni szemüvegre nem csak nyáron, de télen is szüksége lehet a felnőtteknek és a gyereknek is. Sőt, utóbbi korcsoport kiemelten veszélyeztetett ugyanis a testfelszínt 18 éves korunkig 8-szor annyi káros sugárzás éri, mint felnőttkorban. A megfelelő minőségű napszemüveg azonban kortól függetlenül véd a szóródó fényektől.

Felmerülhet a kérdés, és persze jogosan, hogy milyen szemüveggel óvhatjuk meg szemeinket a káros napsugaraktól? Tényleg csak a drága változatok védenek?

Milyen a megbízható napszemüveg?

Napsugaraktól védő szemüveg szinte bárhol kapható. Az árak terén is igen széles palettán mozog a termék. Szerencsére a minőség és az ár egy bizonyos szint felett elvállik egymástól, s nem szükséges vagyonokat kiadni egy megbízható lencsével rendelkező kiegészítőért. Ugyanis a napsugarak elleni szemüvegekre is igaz, hogy van, amikor már csak a márkát vesszük, és nem a minőséget.  Védelem szempontjából pedig a divat mindössze másodlagos. Ettől függetlenül ne elégedjünk meg azzal a kiegészítővel, ami nem áll jól nekünk. A napszemüvegnél is fontos, hogy kényelmesen, magabiztosan viseljük, de mindig a lencse legyen az első, ami miatt végül egy-egy darab mellett döntünk.

Érdemes tudni, hogy bizonyos keretek, például a kicsi, keskeny fazonú szemüvegek nem fedik le olyan mértékben az szemeinket, mint amelyre szükségünk lenne. A fém keret pedig a nagy melegben forrósodhat. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, s gyermekünket, ha szaküzletben vásárolunk, s aktívan kérjük az eladó segítségét. Amennyiben az online vásárlást részesítjük előnyben, a https://eoptika.hu/kategoriak/napszemuveg-akcio.html oldalon sok modellt találunk. Csakis az UV-védő réteggel ellátott lencsékkel rendelkező szemüvegre mondjunk igent. Ennek vizsgálatához speciális műszerre van szükség, melyekkel a szaküzletek rendelkeznek, így ellenőriztethetjük, valóban igaz-e a címként szereplő információ. Felháborítóan sok forgalmazó tünteti fel ezt a termékén annak ellenére, hogy hamis az információ. Mindig ellenőrizzük a feltüntetett tanúsítványokat.

napszemuveg-pic2

Gyerekeknél fontos, hogy flexibilis és törhetetlen legyen a keret és a lencse. A biztonság legalább annyira elsődleges szempont, mint a szűrős lencse.

Hogyan vegyem rá a gyerekemet a napszemüveg viselésére?

Néhány gyerek szívesen viseli, mások nagyon nem szeretik. Fontos, hogy megértessük velük, miért fontos a szemüveg viselése. A pozitív visszajelzés és dicséret sokat segíthet az ügyben minket. Legyünk mindenképp türelmesek vele, s magunk is viseljük, hogy példát tudjon venni a szülőkről.