Miért válasszunk ír szettert?

Bár én személy szerint abszolút nem tartom, magam egy nagyon nagy kutyásnak mégis úgy gondolom, hogy bizony van olyan kutyafaja, ami igencsak meg tud fogni és némileg át tudja formálni a gondolkozásomat afelől, hogy valahol egészen mélyen talán mégiscsak akarnék egy kiskutyát. Alapvetően számomra a legkedvesebb kutyák, mindig is a valamiféle vadászkutyák voltak, melyek igazán szerethetőek, de ugyanakkor elképesztően élettel telik tudnak lenni. Az egyik személyes kedvencem az ír szetter, mely annak ellenére, hogy tulajdonképpen tagadhatatlanul vadászkutya, mégis abszolút a legelegánsabb kutyák közé tartozik, vagyis egészen pontosan számomra nagyon kedvesek ezek a jószágok.

Egy ír szetternek fő tulajdonsága, hogy bent a házban alig észrevehető, sőt kifejezetten visszafogott, barátságos, engedelmes és alkalmazkodó kutya, így tulajdonképpen első ránézésre nem is mondanánk meg, hogy amúgy egy kifejezetten domináns vadászkutyáról beszélünk. Ellenben amint szabad területre érkezik, máris előjön a vadász ösztöne, ugyanis kiváló vadász rejtőzik az adott kutyafajban. Az ír szetter egyébként tipikusan az a fajta kutya, aki nem csupán kiváló vadász, de e mellett kifejezetten szereti is rendszeresen kiélni vadászszenvedélyét.

ir-szetter-pic3

Érdekes módon, idegenek jelenlétére kifejezetten éberen figyelmeztet, éppen ezért úgy gondolom, hogy igazából kiváló házőrző kutya is tud lenni, ha rendesen meg van nevelve és be van tanítva erre a házőrző kutya szerepre, ugyanis első ízben a természetükből fakadóan bár első ízben bizalmatlanok az idegenekkel szemben, ugyanakkor mégis nyitott velük szemben. Általában de tényleg csak általánosságban fajtatársaival is kijön. Az ír szetter nagyon igényli a simogatást, megszeretgetést. Ugyanakkor mindig megőriz magának bizonyos mértékű függetlenséget, mely az ő szabad szellemének szükséges. Illetve valljuk, be a legtöbb vadászkutya igencsak makacs természettel van megáldva és igazából ez alól a séma alól az ír szetter sem kivétel.

Az ír szetter nevelése

Egy ír szetter rendkívüli vadászösztöne miatt, mint ahogyan már a fentiekben is említettem, igencsak makacs, olykor egészen önfejű jószág, mely nem feltétlen való kezdő kutyatartóknak, hiszen a nevelése sem egyszerű folyamat. Tulajdonképpen az egyik legnehezebb feladat az adott kutya tekintetében az engedelmességre nevelés, hiszen elképesztően makacs és önfejű tud lenni az adott jószág. Az ír szetter nevelésének a lényege a következetesség, illetve a kellő mértékű szigorúság és talpra esettség. Úgy hiszem mindennek az alapja, hogy az ír szetter a gazdájától egyértelmű irányítást kapjon, melyben teljesen egyértelműen le vannak szögezve a hatalmi viszonyok, illetve az, hogy a falka vezér semmi esetre sem a kutyus, hanem a gazdi, amennyiben ez le van tisztázva, akkor már egyértelműen szívesen igazodik ahhoz a kutyus.

Úgy gondolom, hogy a megfelelő folyamatos foglalkoztatottság, játszás, illetve testmozgás biztosítása a nevelés szempontjából elképesztően fontos. Emellett a kutya – gazdi kapcsolat is képes ez alatt a minőségi időtöltés alatt egyre inkább elmélyülni.

ir-szetter-pic2

Az ír szetter, mint vadászeb

Az ír szetter kedvenc elfoglaltsága a vadászat, hiszen vadászkutya, így mindenképpen elképesztően sok mozgásra, kalandokra van szüksége ahhoz, hogy folyamatos jelleggel megfeleljen az igényeinek a mozgás illetve kifáradjon. Miután alapvetően egy abszolút intelligens kutyáról beszélünk így érdemes olyan jellegű feladatokat is adni számára, ami lefárassza az agyát is és megmozgatja azt.

 Én személy szerint úgy gondolom, hogy amennyiben soha az életben nem volt kutyánk, abban az esetben lehetséges, hogy nem az ír szetter a legkiválóbb ötlet arra, hogy az adott kutyán tanuljuk meg az állatok nevelését, hiszen, mint már a fentiekben is számos alkalommal említettem az ír szetterek bizony igencsak maguknak való, makacs, olykor talán kissé önző kutyafajták is melyek nem feltétlen egy kezdő gazdinak való kalandokat tartalmaznak. Természetesen minden kezdő gazdi maga dönti el, hogy milyen jellegű nehézségeket hajlandó bevállalni a hőn áhított kutyafajta miatt, de mégis úgy gondolom, hogy nem feltétlen a leginkább megfelelő választás az ír szetter egy abszolút kezdő kutyatartónak, de természetesen ez mindenkinek a saját döntése és felelőssége, hogy hosszútávon mibe csapja a fejszéjét.